Simi

simi

Den vesle koselige øya Simi, som ligger mellom to tyrkiske halvøyer og som stadig er blitt mer interessant for dagsturer fra Rhodos, er den nærmeste av øyene i Dodekanerer-øygruppen. Øya begynner også å bli stadig mer populær som selvstendig feriemål, selv om det foreløpig er dårlig med innkvarteringsmuligheter og mange som kunne tenke seg å feriere der, må oppgi det på grunn av manglende overnattingsmuligheter. Ved første blikk ser Simi helt ubebodd ut og gold ut, bortsett fra noen få furuskoger. Men når du nærmer deg den lange havnen, oppdager du plutselig en stor, gresk øyby fra det 19. århundre, bevart nesten til minste detalj. Den lille havnen Yialos tar nesten pusten fra en med sin nyklassisistiske bebyggelse malt i gult med pastellfargede vinduslemmer, der den ligger på rekke og rad oppover åssiden. Mange av husene ble forlatt av beboerne eller lagt i grus av bomber under den annen verdenskrig, men de blir nå restaurert tilbake til sin opprinnelige tilstand. Bevaring er et nøkkelord på øya, og det er ikke tillatt å bygge noe som helst i høyden.

Det er en liten strand like ved havnen, og det går fint an å bade fra klippene eller ligge å sole seg fra dem. Det finnes også muligheter for leie av seilbrett og vannski.

Ferskvann til vasking kan være et problem på Simi, og i høysesongen bør du være forberedt på at det plutselig kan innføres vannrasjonering. Landsbyen ligger også i en temmelig brett skråning, så stedet egner seg dårlig for eldre eller mennesker med bevegelsesproblemer. For eksempel er det 500 trappetrinn fra havnen til museet som ligger i den øvre delen av byen, og 650 trappetrinn helt til topps. Den som søker en avslappende og fredelig ferie bør også advares om at i havneområdet som regel kryr av dagsturister fra Rhodos, spesielt i perioden mellom kl 1100 og 1600.

Havnen er øyas sosiale sentrum, og det er der de fleste butikkene, tavernaene og kafeene ligger. På den andre siden av Chorio – den øvre delen av landsbyen – går det en sti gjennom en dal til landsbyen Pédhion. Det er en liten fiskerlandsby med noen få hus, som nå har fått et hotell nede ved sandstranden. Fra før er det noen tavernaer og et “ouzeri” i landsbyen, der du kan prøvesmake en cocktail som er kalt “Nonnens Bikini”, blandet av blant annet noen så uvanlig som lokalprodusert kaktusblomstlikør.

Simi er særlig tiltrekkende i påsken, da befolkningen baker spesielle ostepaier og kjeks. Påskeaften om kvelden er det fyrverkeri og en virkelig livlig folkefest i landsbyen.