Rhodos by

rhodes-aerial

Rhodos by ligger helt på nordspissen av Rhodos, og er en av de travleste og livligste turistmålene i Hellas. Turister fra hele Europa stømmer til den populære øya, og spesielt til den fengslende byen. De enorme, nesten truende murene og det dominerende Stormesterpalasset, gjør et mektig inntrykk, som mildnes noe av elegante minareter og søyleganger. Innimellom er det vakre frodige hager, med strålende bougainvillea og hibiscus i full blomst.

Rhodos by omfatter to helt adskilte, men likevel utfyllende bydeler – den eldgamle middelalderbyen, omgitt av tykke bymurer, kjent som Gamlebyen, og den moderne turistbyen, som ikke overraskende har fått betegnelsen Nybyen. Begge bydelene er vel verdt et besøk.

Gamlebyen, med sine imponerende 1400-talls bygninger, brosteinsbelagte gater og streder er full av interessante museer, flotte og pittoreske butikker, barer og restauranter – for ikke å snakke om de tradisjonelle greske kafeene.

I Gamlebyen finner du slike skatter som den enestående Riddergaten, antagelig den flotteste midderaldergaten i hele verden, selv om den har blitt temmelig omfattende restaurert i senere år.

Mens Gamlebyen er en sann skattekiste av tårn, festningsverker, moskeer og praktfulle midderalderbygninger, finner du de flotteste badestrendende og hotellene i den nye delen av Rhodos by – Nybyen. Her finner du også moderne butikker, restauranter, nattklubber og også et casino. Til sammen gir dette byen en livlig kosmopolitisk atmosfære. Nybyen har også mye som er av interesse for turister som ikke bare vil dra seg på stranden, ikke minst den travle havnen Mandraki, der flytende barer og restauranter gnir fendere mot mer tradisjonelle farkoster. Neá Agorá – det nye markedet – har en interessant gårdplass som syder av liv, med salgsboder for det meste, deriblant et fiskemarked, og selvfølgelig butikker, kafeer og barer.

Andre interessante bygninger i nærheten av havnen er erkebiskopens plass (Paláti Arkheiepiskopou) og nasjonalteateret (Ethniko Theatro).

De to strendende i Rhodos by består av grov sand, og er vanligvis absolutt fullpakket fra soloppgang til solnedgang i sesongen. Stranden på østsiden av byen har noe finere sand enn stranden på vestsiden, der en travel hovedgate går langs hele strandpromenaden. På denne stranden må man passe godt på barna, på grunn av trafikken og fordi det blir brådypt rett utenfor strandlinjen.