Natur og dyreliv på Rhodos

Til tross for at Rhodos er blant de mest populære turistmålene i Middelhavet, har det meste av utbyggingen i denne forbindelse skjedd langs kysten på den nordligste delen av Rhodos. Hele den sørligste delen av Rhodos er fremdeles nesten uberørt.

Til å være en såpass liten øy, kan Rhodos skilte med en imponerende spennvidde når det gjelder habitater (tilholdssteder). Kystlinjen er praktfull med dramatiske klipper, isolerte bukter og øde, forblåste strender. I øyas indre er det fremdeles skogsområder, selv om skogbranner de siste årene har redusert omfanget betraktelig. Dessuten finnes det områder med ulike typer krattskog som er typiske på mange øyer i Middelhavet. Det mest av det gjenstående landområdet er kultivert, men fordi jordbruket ikke er av den intensive sorten, er det fremdeles en forbausende artsrikdom på de mange små engene. Rhodos er interessant hele året for dem som søker natur og dyreliv, men våren er utvilsomt den beste sesongen. Trekkfuglene er nettopp ankommet på trekket nordover, og blomstene står i flor overant.

Kysten

Havet og kysten rundt Rhodos er øyas mest fantastiske områder, med imponerende klippeformasjoner og nydelige sandestrender. Mange av strendende er omtrent folketomme, spesielt på vestsiden av øya. Havet rundt Rhodos er fullt av liv – føde for en rekke sjøfuglarter som er typiske for middelhavsområdet. Langs kysten er det en vrimmel av fargerike strandplanter og standblomster.

På vestsiden av Rhodos blåser det pålandsvind nesten hele tiden, og det er merkbart svalere her enn på motsatt side av øya. Fra omkring kl 11 på formiddagen friskner som regel vinden merkbart til, og havfugl kommer ofte forbausende nær kysten.

Snorkling og dykking i det krystallklare, blå vannet, avslører en egen verden. På grunn av den ubetydelige tidevannsforskjellen i Middelhavet bli det sjelden dammer igjen på klippene, og man må ned under vannflaten for å kunne observere sjøskapninger som sjøpinnsvin, sjøstjerner og sjøanemoner. Når blåsten har stått hardt på land, blir en del sjøvesner og andre ting skylt opp på stendene, og et vanlig syn er havballer – kompakte kuler av sjøgress. For dem som ikke vil snorkle eller dykke, finnes det et utmerket saltvannsakvarium i Rhodos by, der du kan studere det som holder til i havet rundt øya.

Blomstene langs kysten gjør seg desidert best om våren og tidlig på sommeren. Kikk etter hottentottfiksen langs klippne. Dette er en plante som har innvandret fra Sør-Afrika. På singelstrendende eller sanddynene kan du oppdage mange arter, for eksempel gul hornvalmue.

Dyrket land

Jordbruket på Rhodos drives i tradisjonell stil og gårdene er små. Landskapet har derfor forandret seg lite de siste hundre årene. Små åkerlapper omgitt av steinmurer bygd av stein fra åkrene er et typisk trekk i landskapet. Sypresstrærnes høye spir stikker opp her og der i landskapet, og rundt de kultiverte områdene florerer det et overraskende rikt dyreliv.

En av de mange gledene ved fotturer på Rhodos er de herlige små engene, fulle av fargerike blomster om våren. I kornåkrene finnes det mye kultivert ugress og spesielt er det mye vakkert og interessant å se der marken har ligget brakk en tid. Alle plantene er omsvermet av sommerfugler, som den elegante og sjeldne svalestjertsommerfuglen, mens gresshopper og sirisser spretter omkring på bakken.

Krattskog

Opprinnelig må det meste av Rhodos ha vært kledd med steineik og furu med en skogbunn dekket av blomster. Gjennom århundrene er trærne blit felt og brukt til bygningsmaterialer og brensel, og mye skog har også måttet vike for jordbrukerenes kultiveringsplaner.

På Rhodos er krattskogene ganske typiske langs mange av av veiene. Mange av plantene er piggete eller tornete, eller har blader som er vokslignende eller sterkt aromatiske. Piggene, de tiltrekkende utseende og den ofte avskylige lukten hjelper til med å holde dyr på avstand, samtidig som vanntapet blir minimalt. I den lange, varme sommeren i middelhavsområdet, hensettes mange sneglearter i sommerdvale. Da søker de sammen is tore klumper på plantestengler, noen ganger flere dusin individer i en klump.