Mat og drikke på Rhodos

Fordi Rhodos er blitt et så populært reisemål for både skandinaver og andre europeere, er det tradisjonelle greske kjøkkenet i ferd med å bli mindre viktig på øyas større feriesteder. Hoteller og restauranter har isteden tatt i bruk en såkalt “internasjonal” meny, som er ment å skulle tilfredsstille smaken til de mange utlendingene. Kylling, lammekoteletter, pølser med speilegg og pommes frites, og flere lignende “kulinariske nytelser” hører til de mest etterspurte matrettene, og i tillegg tilbys det gjerne en egen barnemeny. En rekke steder tilbyrogså gresk mat som et alternativ, og der hvor likt finnes, er maten gjerne av meget høy standard.

Over hele Rhodos er det en sann vrimmel av restauranter og tavernaer. De fleste stedene får gjestene rimelig god valuta for pengene, selv om standarden på maten og servicen varierer voldsomt. At et sted ser bra ut, er ingen garanti for at maten er god – erfaringene viser faktisk at de mest primitive tavernaene ofte serverer den beste maten. Et godt tips er å henge deg på der lokalbefolkningen spiser.

Et psistaria er et spisested som spesialiserer seg på kjøtt grillet over trekull. I mange turistsentra på Rhodos er et psistaria gjerne også et slags gatekjøkken, som serverer pizza, hamburgere og toast. I Rhodos by finner du også småbutikker som selger gresk gatekjøkkenmat. Sjømat som hummer, sjøkreps, reker, blekksprut og sverdfisk virker relativt rimelig i pris på mange turister, selv om slik mat ikke lenger er daglig kost for lokalbefolkningen. Forurensninger og rovdrift på sjøens ressurser har ført til at prisene er steget.

Utvalget på mange menyer kan virke noe begrenset, men det finnes nesten alltid noen retter med lam, svin eller kylling. De som ikke er vant til gresk mat, synes ofte at den kan virke litt for fettete, og av en eller annen grunn virker det som om lokalbefolkningen foretrekker å få måltidene sine servert lunkne og ikke skikkelig varme. Prisene som spisestedene opererer med er underlagt kontroll, og reguleres i henhold til hvilken kategori spisestedet er blitt tildelt. Serveringsavgift er som regel inkludert i regningen, men det er likevel vanlig å legge igjen tips til kelneren.